Vilka kvalifikationer krävs för att arbeta med fastighetsservice och finns det någon utbildning? Går det att hyra in skötsel av fastigheten? Här ges svar på frågor inom fastighetsskötsel.
Om man äger ett flerbostadshus så uppkommer snart frågan hur man ska sköta om såväl huset som sina hyresgäster. Många väljer att sköta fastighetsservicen i egen regi, men det finns många bolag som har det som sin specialitet. Så det går lika bra att hyra in det utifrån. En fastighetsservice arbetar lite olika beroende på om det gäller en bostadsrätt eller hyresrätt. Men om man tänker sig den kompletta hanteringen så är det fastighetsservicen som lägger ut annonser på lediga bostäder, hanterar bostadskön, visar lägenheten och fattar beslutet om vem som ska få hyra. Man hanterar kontraktet och hyresinbetalningar. Förutom det administrativa så sköter man även om allt som har med det praktiska i ett hus att göra. Man sköter reparation och underhåll samt ser till att det är städat i alla allmänna ytor. Och i hyresrätter kan man även göra vissa renoveringar som målning till exempel.
En fastighetsskötare idag behöver vara kunnig inom många områden, eftersom det även handlar om en hel del teknik som man ska kunna hantera och reparera. Det handlar om tvättmaskiner och torktumlare, elektricitet i huset, ventilation, vatten och avlopp. Och det kan även handla om bredband och anslutning av fibern. Hus har också en utsida där det handlar om att kunna sköta om fastighetens grönytor. Om man arbetar inom fastighetsservice ska man kunna det som behövs inom väldigt många områden. Men i många fall har man ändå en viss specialisering där man kanske har någon som är huvudansvarig för grönytorna, någon som sköter städningen och så vidare. Och vid större renoveringar, eller reparationer, så händer det även att man hyr in hjälpen utifrån.
Den som vill arbeta som fastighetsskötare har ett flertal utbildningar på en mängd olika skolor att välja bland. Det man får lära sig är just det som behövs för att arbeta med fastighetsskötsel i ett flerfamiljshus idag. Men många som arbetar inom området kommer från en helt annan bakgrund också. Kanske är man yrkesarbetare i botten, som exempelvis snickare, rörmokare eller elektriker, och har ett intresse för allt möjligt inom husskötsel som gör att man plockat på sig kunskap under åren. Då kan man framöver fylla på med enstaka kurser för en komplett behörighet.