Är du fastighetsägare har du ett ganska stort ansvar för dina fastigheter. Det handlar inte bara om att skotta bort snö, anlägga trädgårdar och värma husen. Du kan komma att behöva renovera husen eller fastigheterna också. Det brukar ofta gå i ett det där, beroende på hur stort ditt fastighetsbestånd är. Har du ett tio-tal fastigheter brukar det gå runt, eller i ett. När du precis har renoverat den ena fastigheten, är det dags för nästa, och sedan nästa. När du väl kommit till den fastighet du började med, är det dags för nästa projekt. På det sättet lär du inte behöva fundera på vad du ska göra härnäst.
Att renovera tak brukar vara ett av de projekten som tar längst tid. Att inte göra det brukar kosta långt mer än att inte göra det. Drabbas en fastighet av ett läckande tak, då har man verkligen problem. Fukt under taket är inget som någon fastighetsägare vill ha. Då är det lättare att mota Olle i grind och lägga om taken innan de tar in vatten, som regn eller snö. Så hur ska du lägga om taken? Vad ska du använda för material? Allt beror ju på fastigheten, vilken tidsepok som den byggdes i. Takpannor är det vackraste alternativet och användes mest i byggnader sedan 1900-talets början fram till 1960-talet då andra material blev mer popuära.
Vill du ha ett plåttak, kostar det mellan 150-200 kronor per kvadratmeter. Föredrar du hellre betongtak är det en aningen. billigare och kostar mellan 160-210 kronor per kvadratmeter. Tegel är dyrast med en kostnad på 200-250 kronor per kvadratmeter. Billigast är papptak med 100-150 kronor per kvadratmeter och shingeltak som kostar 170-230 kronor per kvadratmeter. Ett plåttak + materialet, kostar cirka 20.400 kronor per kvadratmeter.
Anlitar du en takläggare kan det kosta 60.000 kronor om hen lägger ner 120 arbetstimmar på takomläggningen, plus resekostnader på 8000 kronor. Med ROT-avdraget blir det minus 18.000 kronor. Plus och minus allt detta blir hela kostnaden kring 70.400 kronor om taket är 120 kvadratmeter stort. De flesta tak är större än 120 kvadratmeter. Dessutom bör du räkna med flera takläggare, åtminstone två takläggare på varje tak som du ska göra om. Är det större tak än 120 kvadratmeter, och om taket lutar mer än 30 grader, bör du ha riktiga byggställningar runt huset. De bör ha stegar på taket, säkerhetslinor och skyddshjälm. Är olyckan framme och de inte har haft dessa säkerhetsställningar eller linor, då är det du som ryker dit ifall någon skadar sig. Så, för din egen skull är det bäst att ha säkerhetsställningar och hjälm på byggarna.