Så isolerar man på riktigt

När det är vinter och kallt, och det har snöat mycket kan man med lätthet avgöra vilka tak, vindar och hus som inte är täta. Har snön på taket tinat, så vet man att taket inte har isolerats mot kylan och snön. Så när man bygger eller renoverar hus, är isoleringen bland det viktigaste för att man inte ska behöva slösa onödig energi på uppvärmning av huset, som bara släpper ut all värme. Till en god isolering behöver man rätt material. Här går vi igenom vilka isoleringsmaterial som är bra.

Bland de bästa isoleringsmaterial som man kan välja, som både är bra för huset och som "andas" så att fukten leds bort från själva konstruktionen, och som är bra för människor är natruliga isoleringsmaterial som glasull, stenull, träfibrer, sågspån, cellulosa, lin eller hampa.

Luftiga och porösa material isolerar bra

Det är material som är tunga och täta som till exempel metaller som leder värme bra men isolerar dåligt medan porösa materi lsom till exempel ull som leder värme dåligt men isolerar bra. Ullen isolerar bra, då det tillåter mycket luft i materialet. Istället för att isolera hus med tjockt timmer, eller tjocka stålbjälkar (som för husen mycket dyra) så bygger man med tunnare väggar, men bygger väggar med luftspalt och fyller luftspalten med isoleringsmaterial. Man vill gärna ha så porösa material som det bara är möjligt, men det går inte att göra då väggar samtidigt måste kunna bära tunga konstruktioner. Material som har hög lufttäthet är sådant som behåller värmen, såsom hampa, lin och cellulosa. Det materialet är tätt och har en hög densitet. I och med att det har en hög lufttäthet är det utmärkt som isoleringsmaterial.

Se till att isolera hörn i hus

Alla hörn släpper igenom mycket värme. Det är för att i ett hörn är innerväggsytan mindre än ytterväggsytan. Alltså den yta som är varm och som värms upp är mindre än den yta som är kall utomhus. I hörnet bildas det därför lätt kalla ytor. Därför bör man särskilt isolera hörnen mot kylan och se till att värmen behålls inne i huset. Dessutom bör man alltid bygga med luftspalter och luftspärrar. Det innebär inte att själva huset ska byggas så att det blir ett dragigt hus; alltså släpper igenom en massa luft. Huset ska byggas så det blir tätt, men ska kunna släppa genom fukt. Då är det en bra sak att isolera med impregnerat träfiberpapper eller papp.

 

17 Dec 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.