Det har länge varit populärt att bygga hus med moduler, eller prefabricerade hus. Ända sedan Myresjöhus, som var ett av de första modulhusen i Sverige 1924, har vi byggt hus som barn leker med lego. Att bygga hus med moduler, eller ett nyckelfärdigt hus har gjort att husbygget har skett på ett mycket snabbt sätt. Storlek och höjd är ju beroende på din plånbok och önskan om funktion och utseende på huset. Som du säkert känner till är det ju fullt lagligt att bygga Attefallshus, så länge du har ett färdigt boningshus på den tomt där du bygger Attefallshuset. Det har varit populärt att göra just det – överraskande nog för flera BRF:er. De har på så sätt rundat bygglovet genom att bygga Attefallshus och sedan sålt dem som bostadsrätt.
Sedan har man sett på annat håll, men i Stockholmsområdet att byggbolag har byggt först en villa, som man har inrett likadant och spegelvänt med endast en dörr mellan de spegelvända delarna av villan. När man sedan har fått två köpare, har man sedan murat igen dörren som har skilt delarna åt. På det sättet har man sålt 3 bostadsrätter; två i villan och Attefallshuset som en separat bostadsrätt, men en dom i Mark- och miljööverdomstolen satte i år stopp för att bygga på det sättet.
Däremot är det fullt lagligt att bygga ett Attefallshus och hyra ut det som en separat bostad till någon som är bostadslös. Problemet är antagligen det och något som politikerna förbisåg, att få vill hyra ut ett hus som ligger så nära den egna bostaden till någon man ine känner. Har man hyrestgäster på sin tomt, innebär det ofta att man okända människor som bor väldigt nära sin egen bostad. På så sätt har det inte blivit som politikerna tänkte sig när man införde Attefallshuset.
Tidningen Hem och Hyra har granskat de senaste tre årens bygge av Attefallshus i Stockholm, bland annat och har sett att det inte blev som man tänkte sig. Politikerna hade räknat med 200.000 nya bostäder:
– Det där med 200 000 nya bostäder var en uppskattning av vad Attefallshusen skulle kunna bidra med om de fick samma spridning som Friggebodarna. Men att bygga ett nytt hus på tomten med bostandard kräver både tid, pengar och eget arbete, och en viss risk. Hushållen tänker sig för, säger Jakob Eliasson, Villaägarnas Riksförbund, till tidningen Hem och Hyra.