I Stockholm så är det inte enbart bristen på bostäder som är talande. Bristen på lokaler är också väldigt stor. Ska man öppna en butik och söker efter en lämplig lokal i Stockholm så kommer man att se att det inte finns något extremt utbud och att de lokaler som finns - i de områden som är extra attraktiva - också kommer att kosta mycket pengar att hyra. Det är naturligt.
Som fastighetsägare kan det definitivt finnas ett värde i att se över om det är möjligt att hyra ut en del av sin fastighet till någon typ av affärsrörelse. Det kan generera extra inkomster och det kan dessutom handla om ganska stabila sådana - en lönsam verksamhet stannar ofta kvar i samma lokaler då man, så att säga, har satt sig och kunderna vet var man finns.
En fråga som ofta dyker upp vid uthyrning av en lokal handlar om moms. Grundregeln i Sverige är att en sådan uthyrning alltid är momsfri. Men, ingen regel utan undantag. I Sverige så är det möjligt för en fastighetsägare att momsregistrera hela sin fastighet och därmed också kunna dra av ingående moms.
Detta förutsätter dock att hyresgästen bedriver en momspliktig verksamhet i lokalen. Ska du exempelvis hyra ut din lokal i Stockholm till en tandläkare eller en bank så är detta inte möjligt då deras respektive verksamheter inte är momspliktig.
Det finns alltså regler som måste följas vid uthyrning. Helt enkla är de dock inte att bena ut och enklast är att man tar kontakt med Skatteverket för vidare information samt rådgivning. Moms och olika avdrag å sido dock. Vi tänkte titta lite närmare på andra värden också. Det vill säga: vilken typ av hyresgäst är egentligen att föredra?
Om du fick välja mellan en tandläkare, en klädbutik eller en restaurang - vilken hyresgäst skulle du helst se i din fastighet i Stockholm? Vi skulle rekommendera en tandläkare i Stockholm vid denna hypotetiska fråga och av följande skäl: